Modulen Cursus TYPO3 Sitebouw

 TYPO3 maakt gebruik van de populaire programmeertaal PHP. Om het systeem te installeren heeft u echter geen PHP kennis nodig.

Installatie en configuratie

We starten met het installeren van Typo3. Na de basis installatie gaat u het systeem configureren voor gebruik. We werken vanuit een nieuwe site. Daarnaast maakt u de specifieke instellingen voor uw site. Typo3 kan in principe nu gebruikt worden. Desgewenst kunt u ook gebruik maken van een gemakkelijk te installeren Windows versie.

Basis Typo 3

Vanwege het complexe karakter verdiepen we ons eerst in de structuur van Typo3. Binnen deze module gaat u de basis van de site inrichten. U begint om gebruikers aan te maken. U bepaalt wat een gebruiker binnen het systeem wel en niet mag. Daarna maakt u de menustructuur en pagina's aan. Daarnaast bepaalt u de basiscontent van de site. De eerste opzet is nu klaar.

Templates

Typo3 werkt met uitgebreide templates. Vrijwel al uw vormgevingswensen kunnen worden verwerkt. De basis van de pagina kunt u opmaken in Dreamweaver of direct in HTML. Daarna verwerkt u de pagina verder in Typo met behulp van constanten en Typoscript. Binnen deze module raakt u vertrouwd met de opbouw van Typo de pagina's. U gaat zelf templates ontwerpen of uw bestaande ontwerp omzetten naar een Typo template.

Typoscript

Typo3 maakt gebruikt van een eigen scriptingtaal, Typoscript. Deze taal wordt enerzijds gebruikt voor instellingen in typopagina's (voornamelijk in combinatie met templates), anderzijds bijvoorbeeld om een menu samen te stellen. Ook biedt typoscript de mogelijkheid om componenten te configureren en naar eigen wens uit te bouwen.

Extensies

Typo3 kent een groot aantal extensies. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsmodule, een e-mail module, een bannersysteem en een enquetemodule. Desgewenst kunt u één of meerder componenten binnen de site gebruiken. Typo3 componenten zijn over het algemeen van hoge kwaliteit en zeer is configureerbaar. Dat betekent wel dat de componenten redelijk complex zijn. U gebruikt hier Typoscript om de componenten naar eigen wens in te zetten.

Naast de wat meer standaard componenten zijn er een groot aantal andere componenten voor Typo3 beschikbaar. Opvallend is de vaak hoge kwaliteit van de extensies. Behalve e-commerce extensies en een uitgebreide nieuwsbriefmodule, zijn er bijvoorbeeld ook geavanceerde statistieken beschikbaar. Het Typo3 project ondersteunt ontwikkelaars door een professionele online repository waar de programmatuur te downloaden is, documentatie beschikbaar gemaakt wordt, enzovoorts.

Hierdoor kunt u een site eenvoudig uitbreiden met bijvoorbeeld e-commerce faciliteiten. Binnen deze module wijzen we u de weg door de vele externe componenten die u kunt gebruiken. U leert ze te installeren en te beheren.

Typo3 componenten zijn geschreven in de programmeertaal PHP. De programma's kennen een redelijk vaste opzet. Desgewenst kunt u met kennis van PHP zelf modules ontwikkelen voor het systeem.

Beheren elementen

Beheer is net zo essentieel als de inrichting van een site. Bij componenten heeft u bijvoorbeeld te maken met verschillende versies, upgrading, etc. Hoe gaat u daar mee om? De meeste sites veranderen natuurlijk door de tijd heen. Daarom is het handig om goed na te denken hoe u uw site gaat beheren.

Uw Typo3 site live

Aan het einde van de cursus heeft u een Typo3 site live op het internet staan. U kunt in het vervolg complexe websites bouwen op basis van Typo.